Internetfraude is een blijvend probleem. Mensen die zich (dagelijks) online bevinden zijn een doelwit van cybercriminelen. Gebruikt u het internet niet meer dan een paar keer in de week/maand? Dan bent u helaas net zo goed potentieel doelwit.
De cijfers van het CBS geven weer dat bijna 40% van alle internetgebruikers in Nederland problemen heeft ervaren op het internet. De meeste mensen die problemen hebben ervaren met malware zijn slachtoffer geworden van phishing of pharming. Dit zijn verschillende manieren waarop cybercriminelen, normale mensen zoals u en ons, oplichten.
Pas op voor phishing in de e-mail
Wanneer u een valse e-mail ontvangt in uw inbox, is het doel van de cybercrimineel om bij uw persoonlijke gegevens te komen, dit wordt ook wel phishing genoemd. Een hacker kan zich bijvoorbeeld voordoen als iemand werkzaam bij een bank, die uit voorzorg uw inloggegevens wil controleren. Dit klinkt als een e-mail die wordt gestuurd om uw eigen veiligheid te verbeteren, helaas is dit niet het geval. In de e-mail staat een link waar u op kunt klikken. Vervolgens kunt u inloggen met uw gebruikersnaam, wachtwoord, creditcardnummer en soms wordt er zelfs gevraagd om uw pincode. Een bank zal nooit om uw pincode vragen, dus denk goed na voordat u actie onderneemt. Belangrijk te weten is om nooit op links in deze valse e-mails te klikken!
Phishing zonder lokmiddel, ook wel pharming genoemd
Cybercriminelen plaatsen codes op uw computer die u ongemerkt naar een malafide website stuurt. Wanneer u dit gebeurt, bent u slachtoffer geworden van pharming. Ook hier is het doel om persoonlijke informatie te winnen. Hackers zien vooral waarde in de combinatie van inlognaam, wachtwoord en creditcardnummers. Het grote verschil tussen phishing en pharming is dat u bij phishing op de link klikt die u naar een onbetrouwbare website brengt. Bij pharming gebeurt dit zonder dat u ergens op klikt. Hierom wordt pharming ook wel ‘phishing zonder lokmiddel’ genoemd.
Waar kunt u zelf op letten om pharming te voorkomen?
Belangrijk is dat u altijd controleert of u zich op een veilige website bevindt. Wanneer het gedeelte voor een webadres ‘http’ in plaats van ‘https’ weergeeft, kan het zijn dat deze onbetrouwbaar is. Let op: er bestaan ook malafide websites waar wel ‘https’ zichtbaar is. Daarnaast moet u uiteraard altijd uw gezonde verstand blijven gebruiken. Zit u op een bekende website van uw bank en ziet deze er anders uit dan u gewend bent? Wees dan extra waakzaam. Maakt de website bijvoorbeeld gebruik van andere kleuren of een ander lettertype? Dan kan het zijn dat de website corrupt is.
Kortom; cybercriminelen zien persoonlijke informatie als bijzonder waardevolle informatie en zullen er alles aan doen om deze te bemachtigen. Wanneer u gebruik maakt van het internet kunt u er helaas niet aan ontkomen, dat ook u een potentieel doelwit wordt voor cybercriminelen. Systeembeveiliging kan u helpen om uw persoonlijke gegevens veilig te stellen en te houden. Wij van De Computerman Twente bieden beheerpakketten aan die ervoor zorgen dat u uw computer op de meest veilige manier kunt gebruiken. Bekijk ons aanbod hier.
Wilt u zeker zijn dat u er alles aan doet om geen slachtoffer te worden van internetoplichting? Eerder dit jaar hebben wij van De Computerman Twente een blog geschreven met 4 tips, deze leest u hier!