fbpx
Internetoplichting

4 tips tegen internetoplichting

Wij van De Computerman Twente worden dagelijks met de meest uiteenlopende computerproblemen geconfronteerd. Omdat wij veelal reparaties, installaties en onderhoudswerkzaamheden doen, zijn wij vaak ook de eerste die “in beeld komen” nadat er internetoplichting heeft plaatsgevonden, soms nog eerder dan de bank of Politie.

Het is dan ook onze plicht om te blijven waarschuwen voor hetgeen zich afspeelt in de online-wereld. De afgelopen weken zien wij helaas weer een stijgende lijn in het aantal slachtoffers van internetcriminaliteit en daarom hebben wij dit artikel gemaakt, gebaseerd op eigen ervaring én informatie van Microsoft. Onderaan dit artikel hebben wij een afbeelding bijgevoegd van een recente Microsoft oplichtingstruc, welke helaas is gebruikt bij een van onze klanten.

Tip 1. Gebruik uw gezond verstand

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar u kunt wel nagaan dat de bank u niet belt om te vragen naar uw inloggegevens of uw pincode. Hetzelfde geldt voor Microsoft. Zij bellen u ook niet om te helpen bij het oplossen van een computerprobleem of om te vragen naar wachtwoorden of beveiligingsinstellingen. Dus als iemand u ongevraagd belt en zich voordoet als medewerker van Microsoft die bij u een probleem heeft vastgesteld, dan weet u zeker dat u te maken heeft met een oplichter.

Tip 2. Herken oplichting

Wat vaak te mooi lijkt om waar te zijn, is vaak ook te mooi om waar te zijn. Als u een niet te weigeren aanbieding krijgt van iemand aan de telefoon of in een e-mail van “Microsoft” dan weet u dat u te maken heeft met oplichting. Vaak spreken deze mensen gebrekkig Engels of Nederlands en staan er in een e-mail of tekstbericht veel spelfouten. Klik daarnaast nooit op een link die u zogenaamd naar de website van een bedrijf brengt. Die website kan vervalst zijn. Open ook nooit een bijlage bij een verdacht uitziende mail. Als de e-mail van een bekende afkomstig lijkt, neem dan telefonisch contact op met die persoon of dat bedrijf om te controleren of die e-mail ook echt van hen afkomstig is.

Tip 3. Zorg voor de juiste computerbeveiliging

Het beveiligen van uw computer heeft alleen zin als u daarnaast nog steeds zelf waakzaam blijft, of iemand waakzaam voor u laat zijn. Om u een voorbeeld te geven: wij van De Computerman Twente maken het mogelijk om als particuliere gebruiker op een laagdrempelige manier uw computer volledig door ons te laten beschermen én monitoren, zonder dat uw eigen privacy in het geding komt. Het laten monitoren van uw computer is voor particulieren uniek in onze regio! Voor dit alles bieden wij een betaalbaar pakket aan, waarmee u zeker weet dat alles omtrent de beveiliging van uw computer geregeld is. Het monitoren doen wij proactief, zodat wij kunnen ingrijpen (en u contacteren) als wij zien dat er iets niet goed gaat. Denk hierbij aan een mogelijk aanstaande crash, een virusaanval, onrechtmatig geïnstalleerde software en nog veel meer! Meer info leest u hier.

(Het is altijd raadzaam om zelf onderzoek te doen met wie u in zee gaat. Zo kunt u vaak een goed beeld krijgen van een bedrijf door de reviews en de website van het bedrijf goed te bekijken, zodat u weet met wie u zaken doet. Vooral als u deze persoon niet in levende lijve kunt ontmoeten. Dit geldt overigens niet alleen voor computerbedrijven.)

Nog steeds vrijwel dagelijks spreken wij mensen die onderschatten hoe belangrijk het is om de juiste beveiliging op zijn of haar computer te hebben. Veel gehoorde uitspraken zijn: “Maar ik doe bijna niks op mijn computer, waarom zou ik dan betalen voor beveiliging?” of “Het is al die jaren goed gegaan, dus laat maar zo”. U bent natuurlijk altijd vrij om te doen wat u zelf het beste vindt, maar cybercriminelen zitten nooit stil. En zolang u er niet mee te maken krijgt is er inderdaad weinig aan de hand. Maar in onze ogen is voorkomen nog steeds beter dan genezen!

Tip 4. Wat te doen als u het niet vertrouwt?

Werd u telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als medewerker van Microsoft en heeft u gevoelige informatie afgegeven? Of denkt u dat u mogelijk schadelijke software hebt geïnstalleerd? Bel dan uw bank, een computerexpert en de Politie. Iedere situatie is uniek en deze 3 partijen kunnen u voorzien van de juiste vervolgstappen en informatie.

Een voorbeeld van een beginnende "Microsoft Tech Scam"
Een voorbeeld van een beginnende “Microsoft Tech Scam”
-Contactinformatie van deze oplichters hebben wij voor ieders veiligheid geblurd-

Contact

Voor vragen, opmerkingen en/of hulp bij uw computer kunt u De Computerman Twente tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op 06 42 93 69 77 (Whatsapp in het weekend sporadisch mogelijk). Ook kunt u het het contactformulier op onze website invullen, dan nemen wij z.s.m. contact met u op.

Team De Computerman Twente

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn u dankbaar.

Heb je vragen?

Wij staan altijd voor je klaar! Je kunt contact opnemen door te bellen naar  074 203 3055 of een mail te sturen naar info@computermantwente.nl. Of kom bij ons langs aan de Piet Heinstraat 81 in Hengelo.

Foto met telefoon en kladblok

Gerelateerde artikelen

Foto met laptop

Hulp nodig met je computer of laptop?

Wij helpen je graag!

Heb jij een vraag?

Neem contact op!