fbpx

Videobellen, zo doet u dat

 In Nieuws

Sinds de start van de coronacrisis is het aantal mensen dat videobelt flink toegenomen. Er worden online lessen gevolgd door scholieren, vergaderingen gehouden vanuit het ‘nieuwe’ thuiskantoortje of er wordt gewoon even gebeld met vrienden en of familieleden die we op dit moment minder of helemaal niet zien.

Het World Wide Web biedt ontelbare functies om een videogesprek te starten, wij van De Computerman Twente vinden het belangrijk dat iedereen ervan op de hoogte is welke applicaties het meest toegankelijk zijn, veilig zijn in gebruik en voor welke doeleinden deze gebruikt worden.

Skype
Privé en zakelijk heeft Skype laten zien dat het een betrouwbare applicatie is om videogesprekken mee te voeren. Heeft u een Windows computer? Dan heeft u Skype standaard op uw computer staan. Bent u een Apple gebruiker? Dan geldt dit niet voor u. Tegenwoordig is het ook niet meer nodig om de software op uw computer te installeren, probeert u eens via de browser te bellen.

Heeft u geen account en wilt u deze liever ook niet aanmaken? Ga naar www.skype.com/nl en klik op ‘maak een gratis vergadering aan’. Vervolgens krijgt u de optie om een titel te geven aan de vergadering. Daarna drukt u op ‘gratis vergadering maken’. De volgende pagina geeft aan dat uw vergadering klaar is voor gebruik. Er staat een link in het scherm, deze kunt u kopiëren en delen met genodigden. Aansluitend kunt u de oproep starten.

Mocht u wel een account aangemaakt hebben, dan kunt u anderen direct videobellen zonder een link te hoeven delen. Met maximaal 50 mensen tegelijkertijd kunt u een groepsgesprek voeren, u kunt uw scherm delen en zelfs live ondertiteling aanzetten. Heeft u een belangrijk gesprek en zou u deze later willen terugkijken? Dat kan door middel van het maken van een schermopname.

FaceTime
Voor de Apple gebruikers onder ons is FaceTime ook een handige applicatie om te videobellen. Het is mogelijk om via de laptop, desktop of mobiele telefoon gebruik te maken van de app. Het is niet nodig om de app te instaleren, deze staat standaard op alle Apple producten. Wanneer u op het FaceTime icoon klikt springt uw camera aan en kunt u aan de linkerkant van het scherm zien wie u als laatst gebeld heeft.

Daarnaast kunt u zoeken naar andere gebruikers en deze aanklikken om een oproep te starten. Ook kunt u een videogesprek starten vanuit de applicatie ‘berichten’. Wanneer u zich in een gesprek bevindt en op de naam van degene waar u mee aan het chatten bent klikt, komen er drie iconen in beeld. De eerste is bellen, de tweede FaceTime en de derde informatie. Wanneer u op FaceTime klikt wordt er direct een videogesprek gestart. Voert u een een-op-eengesprek en wilt u meerdere personen toevoegen, dat kan. Een groepsgesprek kan u voeren tot 32 personen. De persoon die aan het woord is, komt automatisch groter in beeld.

WhatsApp
Wie heeft deze app niet op zijn of haar telefoon? WhatsApp videobellen wordt vooral gedaan met vrienden en of familie. Sinds kort is videobellen ook mogelijk met Web.WhatsApp. Hier noemen ze het ‘create a room’. Wanneer u hierop heeft geklikt, dient u in te loggen op Facebook. Vervolgens wordt er een link aangemaakt die u kunt delen met degene waarmee u wilt videobellen. Het is niet noodzakelijk voor de genodigde om een Facebook account te hebben of hierop in te loggen. Een groepsgesprek aangaan is ook mogelijk op WhatsApp. U kunt maximaal zeven andere personen uitnodigen. De functie ‘gesprekken opnemen’ wordt niet erkent, wij van De Computerman Twente bevelen daarom aan om deze applicatie vooral te gebruiken om gezellig bij te kletsen en niet voor vergaderingen.

Jitsi Meet
Een nieuwkomer in de lijst. Videobellen met Jitsi Meet gaat gemakkelijk. U heeft geen account nodig en hoeft de software niet te downloaden. Wanneer u naar https://meet.jit.si/ gaat kunt u direct een nieuw videogesprek starten. Belangrijk om te weten is dat iedereen bij uw gesprek kan aansluiten als u deze niet beveiligd. Hierom is het belangrijk om een zo uniek mogelijke naam aan uw gesprek te geven. Vervolgens klikt u op ‘gaan’. Uw browser vraagt om goedkeuring om gebruik te maken van uw camera en microfoon. Wanneer u hier akkoord voor geeft, kunt u videobellen. U krijgt een link in beeld te zien, deze kunt u kopiëren en doorsturen naar degene waar u mee wilt videobellen.

Wilt u er zeker van zijn dat u pottenkijkers buiten de deur houdt? Dan kan u uw gesprek extra beveiligen met een wachtwoord. Alleen degene met de juiste combinatie van naam en wachtwoord kunnen in het gesprek terecht komen. Daarnaast heeft de applicatie nog een grappige functie; u kunt aan de hand van de spreker statistieken zien wie de kletskous is van het gesprek en het meest aan het woord is geweest.

Contact
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u De Computerman Twente tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op 06 42 93 69 77 (Whatsapp in het weekend regelmatig mogelijk). Ook kunt u het contactformulier op onze website invullen, dan nemen wij z.s.m. contact met u op.

Team De Computerman Twente

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn u dankbaar.

Recommended Posts

Leave a Comment

De Computerman Twente