fbpx
Veilig surfen op het internet

Veilig surfen op het internet

Voor iedereen die gebruik maakt van het internet, is extra veiligheid geen overbodige luxe. Informatie zoals inloggegevens voor internetbankieren zijn persoonlijk, het is belangrijk dat deze gegevens ook persoonlijk blijven. Met de hieronder weergegeven tips en het gebruik van uw gezonde verstand loopt u minder risico om doelwit te worden van cybercriminaliteit en kunt u veilig gebruik blijven maken van het internet.

Wanneer u bijvoorbeeld informatie aan het opzoeken bent over een bepaald onderwerp, kan het gebeuren dat u op een website komt die u (nog) niet kent. Verschijnt er een bericht (pop-up) in uw beeldscherm? Let op: vaak is dit een valstrik. Zelfs wanneer u op ‘sluiten’ klikt, kunnen er gegevens worden verzameld door een onbekende partij. Om deze reden is het van belang dat u pop-ups blokkeert in uw browserinstellingen. Een andere optie is om de pop-up te sluiten met de sneltoets: Alt + F4. Lees hier ons blog over phishing en pharming om erachter te komen hoe deze manier van cybercriminaliteit werkt en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Welke informatie deelt u wanneer u online bent?

Belangrijk om in uw achterhoofd te houden is dat u vaak meer deelt dan waar u zich bewust van bent. Bent u op de hoogte van welke informatie er wordt verzameld door bekende en onbekende partijen wanneer u online bent? Wanneer u zich dit beseft, kunt u nadenken over welke informatie u wel of niet wil delen.

Download u bijvoorbeeld software waarmee u foto’s kunt bewerken, dan zal deze software om toegang vragen tot uw fotobibliotheek. Daarnaast kan het voor komen dat de software vraagt om toegang tot bijvoorbeeld uw locatie. Vindt u dit nodig? Denkt u hier eens over na voordat u ‘zomaar’ toegang geeft.

Met deze tips zorgt u ervoor dat u er alles aan doet om zo veilig mogelijk gebruik te maken van het internet.

  1. Zorg ervoor dat uw computer goed beveiligd is met een beveiligingssoftware. Windows Defender alleen is niet voldoende!
  2. Houd uw computersoftware en andere geïnstalleerde programma’s up-to-date.
  3. Verwijder eens in de twee maanden uw browsergeschiedenis en cookies.
  4. Let goed op hoe een link eruit ziet, voordat u erop klikt.
  5. Verbind alleen met vertrouwde wifinetwerken.
  6. Maak regelmatig een kopie van uw data.
  7. Maak gebruik van twee factor authenticatie.

Twee factor authenticatie, wat is het?

Een sterk wachtwoord kiezen, hoe vaak wordt dit van u gevraagd bij het aanmaken van een nieuw account? Maar twee factor authenticatie, dat wordt nog niet overal gebruikt. Deze manier van inloggen zorgt ervoor dat u inlogt met twee ‘sleutels’ in plaats van één. Hierdoor logt u in op een veilige(re) manier. De eerste sleutel is vaak de combinatie van uw gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede sleutel kan in de vorm van een code die per sms naar uw smartphone wordt gestuurd, een code op een mobiele applicatie of een code die naar uw e-mail wordt gestuurd op het moment van inloggen. Een bekende website die gebruik maakt van twee factor authenticatie is DigiD.

Hoeveel verschillende wachtwoorden gebruikt u?

Het is van belang om bewust te zijn van uw gekozen wachtwoorden. Twee factor authenticatie heeft weinig effect wanneer uw wachtwoord overal hetzelfde is. Stelt u zich voor dat u gebruik maakt van twee sleutels; de eerste is uw gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede is een code die naar uw e-mail wordt gestuurd. Is uw wachtwoord voor uw e-mailadres hetzelfde als van de website waar u probeert in te loggen. Dan heeft twee factor authenticatie weinig effect en maakt u het gemakkelijk(er) voor de cybercrimineel om uw persoonlijke gegevens te achterhalen.

Wordt er als tweede sleutel een code per sms naar uw smartphone gestuurd, dan is het voor de cybercrimineel ingewikkeld om bij uw persoonlijke gegevens te komen. Niet alleen is er toegang nodig tot de website waar u probeert in te loggen, maar ook tot uw smartphone. Zonder toegang tot het mobiele apparaat kan de tweede sleutel niet worden achterhaald.

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u De Computerman Twente tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op 06 42 93 69 77 (Whatsapp in het weekend regelmatig mogelijk). Ook kunt u het contactformulier op onze website invullen, dan nemen wij z.s.m. contact met u op.

Team De Computerman Twente

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn u dankbaar.

Gerelateerde artikelen

Foto met laptop

Hulp nodig met je computer of laptop?

Wij helpen je graag!

Heb jij een vraag?

Neem contact op!