fbpx
Upgrading windows

Heb jij de laatste Windows 10 versie al geïnstalleerd?

Deze blog is er om je te adviseren, informeren en waarschuwen waar mogelijk. Helaas zien wij nog steeds wekelijks mensen waarbij de ernst van waakzaamheid en een goed beveiligde online omgeving ontbreekt en daarom de dupe zijn geworden van hele vervelende misstanden. Onze missie: heel Twente computervirusvrij!

Een Windows 10 update uitvoeren kan een tijdrovend proces zijn, wat zich vaak aankondigt op het verkeerde moment. Werken op een apparaat met een verouderd besturingssysteem is ook geen optie. Blijf je de update toch negeren? Dan kan het zijn dat je computer trager functioneert en softwarekwetsbaarheden komen eerder aan het licht.

De functionaliteit en effectiviteit van het besturingssysteem zijn niet de enige punten die worden aangepakt. Ook wordt de basis beveiligingslaag genaamd ‘Windows Defender’ geoptimaliseerd. Let op: deze beveiligingslaag is in onze ogen nog steeds onvoldoende voor de bedreigingen van tegenwoordig.

Eerste stap naar online veiligheid

Thuiswerken is de norm voor miljoenen mensen geworden. In 2020 werden veel thuiswerkverbindingen opgezet en nieuwe medewerkers ingewerkt op afstand. Videobellen maakt een groot deel uit van de nieuwe werkomgeving. Voor veel mensen wordt dit als vervelend of een last ervaren, anderen genieten ervan om in hun pyjama thuis achter hun computer te werken. Het maakt niet uit tot welke groep je behoort wat betreft online veiligheid. De eerste stap die je kan zetten om je online werkomgeving veiliger te maken is het werken op een computer die beschikt over de laatste Windows 10 versie. Ook voor Apple systemen is het advies: zoveel mogelijk updaten waar mogelijk.

Tegenwoordig heb je niet alleen software draaien op je laptop of vaste computer, maar ook op je telefoon en andere slimme apparatuur in huis. Denk aan een babyfoon, een slimme deurbel, verlichting of een thermostaat. Door het vele thuiswerken ben je ook vaker verbonden met deze slimme apparatuur, maar heb je al die slimme apparatuur nodig? Is het noodzakelijk dat je deurbel of verlichting met je wifi kan verbinden? Hoe meer slimme apparaten je thuis hebt, hoe meer toegangspunten voor hackers om jouw netwerk binnen te kunnen dringen. Het is ontzettend belangrijk dat je regelmatig checkt of er updates beschikbaar zijn voor je slimme apparatuur en je computer. Check je om de week, dan zit je erbovenop. De uitdrukking; ‘hoe meer, hoe beter’ is hier zeker van toepassing. De optie om updates automatisch te installeren is mogelijk voor bijna alle software en besturingssystemen.

Van uitstel komt afstel

Bij gebruik van het Windows 10 besturingssysteem kun je niet alleen bepalen wanneer je de laatste updates wil ontvangen, maar ook op welke manier. Je stelt bijvoorbeeld een notificatie in. Zorg ervoor dat je oplader in het stopcontact zit en je bent verbonden met het internet. Je kunt de update voltooien door het apparaat opnieuw op te starten.

Wanneer je de update direct installeert ervaar je alleen maar voordelen; je bent beter beveiligd, je computer functioneert efficiënter en er zijn fouten, ook wel ‘bugs’ genoemd, uit de software gehaald. Mensen die uit zijn op het kwade, zijn zich bewust van het feit dat het updaten van software vaak wordt ervaren als een tijdrovend proces en het hierom uitstellen of na verloop van tijd zelfs vergeten. Jouw Windows besturingssysteem of je antivirussoftware zijn de eerste plaatsen waar wordt gezocht naar zwakke plekken, wanneer een ingang in één van deze systemen is gevonden, vangen ze de grootste buit in één keer. Stel het uitvoeren van updates daarom vooral niet uit!

Laatste versie van Windows 10

Vraag je je af hoe je Windows 10 kunt bijwerken? Wanneer je op deze link klikt, legt Microsoft het uit. Ervaar je problemen na de laatste update Windows 10? Start je computer niet meer op nadat je de laatste Windows 10 versie erop gezet hebt en kun je de oplossing niet online vinden? Dan ben je niet de enige. Bij de laatste Windows 10 update hebben wij van De Computerman Twente relatief veel telefoontjes ontvangen van mensen die problemen ervaarden. Wanneer je bij ons een beheerpakket ‘Veilig + Hulp op afstand’ hebt afgesloten, worden al je softwarematige problemen voor een vast maandbedrag op afstand voor je opgelost. Voor meer informatie over onze beheerpakketten, klik hier.

Het is belangrijk dat je niet alleen je software die het apparaat draaiende houdt update, maar ook de andere programma’s. Het heeft toegevoegde waarde om updates automatisch uit te voeren. Let erop dat al je software legitiem is en geen virussen bevat, zoals bijvoorbeeld het Trojan virus. Mocht je je afvragen wat een Trojan virus is? Dit lees je in dit artikel. Wil je er zeker van zijn dat de update legitiem is? Open het desbetreffende programma en bekijk handmatig of er daadwerkelijk een update beschikbaar is. Probeer bewust om te gaan met nepmeldingen. Deze komen voornamelijk voor op een website of als pop-up. Reageer hier niet op.

Veranderingen binnen software Windows 10

Krijg je een melding dat de laatste versie van Windows 10 beschikbaar is, dan is er vaak bekend wat er is verbeterd en welke problemen worden opgelost. Denk hierbij aan welke nieuwe functies de software krijgt met de update, welke functies zijn verbeterd, hoe het uiterlijk van de software is veranderd, welke bugs zijn opgelost, etc. Niet alleen mensen zoals jij en ik weten na het online lezen van de nieuwe functies precies wat er gaat veranderen, ook hackers zijn hier nu van op de hoogte. Zij weten na het lezen van de veranderingen precies waar ze hun virussen en malware op moeten richten. Een virus kan niet op elke plek worden ingezet. De malware wordt ontwikkeld met een gerichte doelstelling. Hierdoor is het virus zo ingesteld dat het precies weet waar een eventuele zwakke plek is en zal verschillende pogingen doen om binnen te komen.

Deze gerichte hackpogingen worden uitgevoerd op de laatste versie van het besturingssysteem (die je net hebt geüpdatet) en op de verouderde versie. Doordat bekend is welke problemen zijn aangepakt in de verouderde software, weten hackers precies waar de grootste softwarekwetsbaarheden liggen. Dit zorgt ervoor dat hackers met minder moeite binnenkomen op jouw apparatuur.

Het publiekelijk bekendmaken van de veranderingen in een update klinkt dus ‘gevaarlijk’. Toch zijn er veel mensen en bedrijven die er baat bij hebben. Zij maken bijvoorbeeld applicaties die samenwerken met het besturingssysteem. Voor hen is het belangrijk om te weten wat er verandert en of zij hierop moeten inspelen.

Softwareontwikkelaars doen hun uiterste best om jouw apparatuur zo veilig mogelijk te stellen van hackers. Wil je liever niet dat je bankgegevens, wachtwoorden en persoonlijke bestanden in verkeerde handen komen? Installeer ALTIJD betaalde antivirussoftware en voer zoveel mogelijk direct de updates uit wanneer de software hierom vraagt. Op deze manier stel je jezelf het veiligst op in de online wereld en loop je het minste risico.

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen kun je De Computerman Twente tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op ? 06 42 93 69 77 (Whatsapp in het weekend regelmatig mogelijk). Ook kun je het contactformulier op onze website invullen, dan nemen wij z.s.m. contact op.

Team De Computerman Twente

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gerelateerde artikelen

Foto met laptop

Hulp nodig met je computer of laptop?

Wij helpen je graag!

Heb jij een vraag?

Neem contact op!