fbpx
Wanneer komt Windows 12 uit?

Wanneer komt Windows 12 uit?

Wanneer komt Windows 12 uit? | Door Erik Lozeman op 5 mei 2024 | 6 minuten leestijd | 

Hoewel er geruchten waren dat Microsoft al in 2024 Windows 12 zou uitbrengen, gebeurt dit niet. In 2024 krijgt Windows 11 in plaats daarvan een grote update, genaamd versie 24H2. Deze update van Windows 11 heeft veel nieuwe functies. Gebruikers kunnen uitkijken naar verbeteringen aan de AI-assistent Copilot, betere toegankelijkheidsopties, een microfoontest en verbeterde ondersteuning voor Bluetooth-apparaten. Ook voegt Windows het sudo-commando toe, iets wat Linux-gebruikers al kennen. Dit maakt het makkelijker om bepaalde opdrachten als beheerder uit te voeren.

Komen en gaan van functies in Windows 11

Maar niet alles is positief – sommige functies verdwijnen, zoals de Tips-app en Wordpad. Ook krijgen beheerders een handige nieuwe optie om alleen geselecteerde registersleutels te doorzoeken. De reden dat we in 2024 geen Windows 12 zien, is dat Microsoft daar blijkbaar nog niet klaar voor is. Bovendien loopt de ondersteuning voor Windows 10 in oktober 2025 af, wat waarschijnlijk het perfecte moment is voor een nieuwe Windows versie.

Wat kun je verwachten van Windows 12?

Windows 11 was een grote verrassing van Microsoft. Omdat dat al eerder is gebeurd, is het idee van een nieuwe grote versie nu minder verrassend. Een nieuw versienummer biedt kansen voor Microsoft om samen met hun partners zoals HP, Lenovo en Dell reclame te maken. Het is ook een manier om klanten enthousiast te maken. Maar het lijkt erop dat Microsoft nu vooral focust op het promoten van zijn AI-technologieën. Je zult waarschijnlijk eerder reclames op tv zien die de AI-functies, zoals Copilot, laten zien dan dat ze een nieuw Windows versienummer promoten.

Gaan advertenties terugkeren in het Windows 12 startmenu?

Microsoft heeft onlangs een update voor Windows 11 uitgebracht die advertenties toevoegde aan het Startmenu. Ze hebben deze functie echter weer verwijderd, maar er zijn nog steeds zorgen dat het later misschien toch een vaste functie wordt, bijvoorbeeld in Windows 12. De advertenties stonden in de aanbevolen sectie en lieten apps zien uit de Microsoft Store van bepaalde ontwikkelaars. Dit was bedoeld om het vinden van apps makkelijker te maken. Hoewel deze update de ervaring voor gebruikers zou kunnen verbeteren, is het nog niet zeker of deze advertenties een vast onderdeel worden in toekomstige versies van Windows.

Tekst gaat verder onder de afbeelding…

Wanneer komt Windows 12 uit?
Wanneer komt Windows 12 uit?

Wat voor hardware heb je waarschijnlijk nodig voor Windows 12?

Hoewel Microsoft nog niets officieels heeft gezegd over de systeemvereisten voor Windows 12, kunnen we op basis van de huidige trends en technologische ontwikkelingen een paar goede gissingen maken.

Ten eerste, door de verwachte AI-functies in Windows 12, zal je waarschijnlijk minstens een 1 gigahertz (GHz) processor nodig hebben, die 64-bits is met 2 of meer kernen, en tussen de 4 en 8 GB geheugen, maar 16 GB of meer wordt aangeraden voor de beste prestaties.

Voor opslag wordt een SSD aangeraden vanwege de snellere lees- en schrijfsnelheden vergeleken met de oudere harde schijven (HDD’s). Je zult waarschijnlijk minimaal 256 GB opslagruimte nodig hebben, en als je veel bestanden hebt, wordt 512 GB of meer aanbevolen.

Ook zullen de eisen voor grafische kaarten waarschijnlijk hoger zijn. Je zult een grafische kaart nodig hebben die compatibel is met DirectX 12 (DX12) of nieuwer.

Abonnementsmodel in Windows 12?

Met veel software die overgaat op een abonnementsmodel, zou je kunnen denken dat Microsoft ook voor Windows 12 zo’n model zou kiezen in plaats van het huidige model waarbij je een licentie koopt. Er zijn echter geen tekenen dat dit gaat gebeuren, dus het is waarschijnlijker dat Microsoft Windows 12 zal aanbieden als een gratis upgrade, net zoals ze deden met Windows 11. Dit betekent dat gebruikers met een geldige licentie voor Windows 11, en misschien zelfs Windows 10, zonder extra kosten kunnen upgraden naar het nieuwste besturingssysteem. Wie echter een losse kopie van Windows 12 wil kopen, zal waarschijnlijk zien dat Microsoft dezelfde prijzen hanteert als voor Windows 11.

FAQs

Wanneer komt Windows 12 uit?

Zoals het er nu naar uitziet, gebeurt dit ergens in de loop van 2025. Officiële berichten zijn hier nog niet over, maar we houden jullie op de hoogte.

Hoe gaat Windows 12 eruit zien?

Windows 12 zal waarschijnlijk een zwevende en doorschijnende taakbalk hebben en verschillende AI-functies, maar specifieke details moeten nog worden aangekondigd.

Gaat Windows 12 een abonnementsmodel worden?

Er zijn geen aanwijzingen dat Microsoft voor Windows 12 zal overstappen op een abonnementsmodel. Het is waarschijnlijker dat Microsoft Windows 12 zal aanbieden als een optionele upgrade voor gebruikers met een geldige licentie voor Windows 11 of misschien zelfs Windows 10.

Is er al een Windows 12 Beta?

Er is momenteel geen bètaversie van Windows 12 beschikbaar, maar we zullen dit artikel bijwerken zodra er een bèta of een ISO-bestand van Windows 12 verschijnt.

Conclusie omtrent Windows 12

Volgens de huidige verwachtingen zal Windows 12 waarschijnlijk in 2025 verschijnen. Voor die tijd krijgt Windows 11 nog een belangrijke update. Deze zal bestaande functies verbeteren en mogelijk nieuwe functies introduceren die overbruggen naar Windows 12.

Een van de verwachte vernieuwingen in Windows 12 is een zwevende en doorschijnende taakbalk. Deze verandering zal niet alleen het uiterlijk opfrissen, maar ook passen bij de moderne verwachtingen van functionaliteit. Het maakt de interactie met het bureaublad gestroomlijnder en visueel aantrekkelijker.

Ondanks speculaties, lijkt Microsoft geen abonnementsmodel voor Windows 12 te plannen. Het systeem blijft waarschijnlijk beschikbaar als een eenmalige aankoop of als een gratis upgrade. Dit is voor gebruikers die al een geldige licentie hebben voor Windows 11 of mogelijk Windows 10. Dit zal velen geruststellen die bezorgd waren over mogelijke terugkerende kosten.

Verder is er aanzienlijke focus op de integratie van AI-technologieën. Met de vooruitgang in kunstmatige intelligentie, zal Microsoft deze technologieën waarschijnlijk gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn betere spraakherkenning, automatische bestandsorganisatie en intelligente assistenten. Deze zullen persoonlijker en nuttiger zijn dan ooit.

Samenvattend belooft Windows 12 met deze verbeteringen en toevoegingen een belangrijke vooruitgang te zijn in de evolutie van Microsoft’s besturingssystemen. De focus ligt op gebruiksgemak, esthetiek, en geavanceerde technologieën.

Gerelateerde artikelen

Computerwinkel Wierden nabij Hengelo
Gemaakt door Erik Lozeman

Computerwinkel Wierden

Computerwinkel Wierden nabij Hengelo | Door Erik Lozeman op 5 mei 2024 | 4 minuten leestijd |  In Wierden zijn weinig tot geen computerspeciaalzaken te vinden. Gelukkig kun je

Verder lezen »
Foto met laptop

Hulp nodig met je computer of laptop?

Wij helpen je graag!

Heb jij een vraag?

Neem contact op!