fbpx
Stapel goudstaven

Persoonlijke gegevens zijn goud waard. Wat gebeurt er als ze illegaal op het internet worden verhandeld?

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders voor het oprapen liggen voor criminelen. De handel is gigantisch. E-mailadressen, huisadressen, telefoonnummers en zelfs BSN-nummers worden al maanden online verhandeld via chatdiensten. Deze gegevens worden in bulk verkocht voor duizenden euro’s. Het is zelfs mogelijk om gegevens van een specifiek persoon aan te schaffen. Je betaalt hier tussen de 30 en 50 euro volgens Daniël Verlaan, Tech journalist bij RTL Nieuws.

Hoe kan het dat deze persoonlijke gegevens op straat liggen zou je je misschien afvragen. Hier is nog geen uitsluitend antwoord op. Tot op heden zijn twee medewerkers van de GGD aangehouden op verdenking van datadiefstal.

Welke gegevens liggen voor het oprapen?

Voor zover bekend liggen persoonlijke gegevens zoals volledige naam, adresgegevens, e-mailadressen, telefoonnummers en burgerservicenummers ‘op straat’. Criminelen hebben veel geld over voor deze zeer gevoelige privégegevens.

Wat kan er gebeuren als je gegevens in verkeerde handen komen?

Met de privégegevens van miljoenen Nederlanders die momenteel worden verhandeld kunnen gevaarlijke dingen gedaan worden. Wanneer webshops een datalek ervaren komen er basisgegevens op straat. Hiermee worden door criminelen vaak phishing berichten gestuurd. Deze zijn vaak niet specifiek. Het kan voorkomen dat je een e-mail krijgt van de ING, die claimt dat je gegevens niet compleet zijn of dat je bankpas is verlopen terwijl je zaken doet met de Rabobank.

Criminelen hebben vaak niet genoeg persoonlijke gegevens om te achterhalen bij welke bank je bent aangesloten. Door de grootschalige datalek van de it-systemen bij de GGD, wordt dit anders. Wanneer criminelen in het bezit zijn van jouw burgerservicenummer en adresgegevens, is het voor criminelen gemakkelijk om in te spelen op jouw persoonlijke situatie. Dit houdt in dat ze gerichte phishing e-mails kunnen sturen.

Je zult dus phishing e-mails kunnen ontvangen bij de bank waar je wél zit aangesloten. Wanneer mensen een e-mail ontvangen als deze, kan dat ze aan het twijfelen maken.

Wanneer een burgerservicenummer in verkeerde handen komt, kan hiermee hier ook identiteitsfraude worden gepleegd.

Bij twijfel over een phishing bericht, leg het bericht in kwestie eens voor aan anderen en/of neem contact op met het bedrijf. Denk na voordat je doorklikt en wees je bewust van de gevaren!

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen kun je De Computerman Twente tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op ? 06 42 93 69 77 (Whatsapp in het weekend regelmatig mogelijk). Ook kun je het contactformulier op onze website invullen, dan nemen wij z.s.m. contact op.

Team De Computerman Twente

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gerelateerde artikelen

Foto met laptop

Hulp nodig met je computer of laptop?

Wij helpen je graag!

Heb jij een vraag?

Neem contact op!