fbpx
Computerbeveiliging belangrijker dan ooit

Computerbeveiliging belangrijker dan ooit…

Door Erik Lozeman op 15-6-2024 | 5 minuten leestijd | 

In 2023 werden 2,3 miljoen Nederlanders slachtoffer van een vorm van online criminaliteit, mede door het ontbreken van de juiste computerbeveiliging. Dit veroorzaakt niet alleen grote financiële schade voor mensen en bedrijven, maar het ondermijnt vooral het vertrouwen in elkaar en in onze digitale systemen. Dit blijkt uit het Cybercrimebeeld Nederland 2024 van het Openbaar Ministerie (OM) en de Politie.

Door de constante vernieuwing in technologie ontstaan er ook nieuwe bedreigingen. Een voorbeeld hiervan is kunstmatige intelligentie (AI). Deze AI, zoals ChatGPT, maakt het makkelijker om schadelijke software te maken en kan nep-e-mails overtuigender laten lijken. Bij veel gebruik van deze technieken wordt het steeds moeilijker om te bepalen of tekst, afbeeldingen, video’s en geluid echt zijn. Maar deze technologie biedt ook kansen. AI kan enorm helpen bij het opsporen van schadelijke software en afwijkingen, waardoor we aanvallen sneller en beter kunnen afweren.

Wat kun je zelf doen? Computerbeveiliging is noodzakelijk

Allereerst: wees niet bang om je computer te gebruiken. De kans dat een hacker specifiek jou als doelwit kiest, is klein. Het grootste gevaar komt doordat veel mensen weinig kennis hebben van computers en het internet. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar let online altijd goed op wat je doet. Vertrouw je iets niet? Doe het dan ook niet. Dit geldt voor verdachte en onverwachte telefoontjes van mensen die beweren van de bank of een andere instantie te zijn. Geef ook nooit wachtwoorden aan mensen die je niet vertrouwt.

Daarnaast is computerbeveiliging ongelooflijk belangrijk. Met goede computerbeveiliging verklein je de kans op schadelijke misstappen met minimaal 25%. Als je een verdacht bestand via e-mail binnenkrijgt, zal de beveiliging dit bestand verwijderen. Haal je het tóch binnen en probeer je het te openen, dan zorgt de beveiliging ervoor dat dit wordt tegengehouden. Zonder de juiste (wel vaak betaalde) computerbeveiliging is er niemand die je tegenhoudt. Gratis computerbeveiliging is niet voor niets gratis.

Updaten, updaten en nog eens updaten

Veel mensen vinden updaten vervelend en tijdrovend. Hoewel dit soms klopt, is updaten nog altijd de belangrijkste manier om jezelf te beschermen tegen hackers. Veel succesvolle hacks gebeuren omdat mensen verouderde software gebruiken. Oude software bevat kwetsbaarheden die door beveiligingsupdates worden opgelost. Hoe ouder je software, hoe makkelijker het voor hackers is om binnen te dringen.

Zo komt in oktober 2025 Windows 10 te vervallen en is het daarna niet langer veilig om Windows 10 te blijven gebruiken. Wij zijn daarom al een tijdje bezig met onze campagne om zo spoedig mogelijk over te stappen naar Windows 11.

Software draait op allerlei apparaten zoals computers, laptops, mobiele telefoons, routers en slimme apparaten in huis. Controleer regelmatig, bijvoorbeeld één keer per week, of er updates beschikbaar zijn voor jouw meest gebruikte apparaten en installeer deze direct. In veel gevallen kun je updates ook automatisch laten installeren, bijvoorbeeld bij Windows, macOS en ChromeOS. Heb je geen idee hoe dit moet? Wij van De Computerman Twente helpen je natuurlijk graag. Bel ons op van maandag tot en met zaterdag van 8:30 tot 17:30 op 074 203 3055 voor meer informatie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding…

Computerbeveiliging belangrijker dan ooit

Maak back-ups

Een reservekopie, beter bekend als een back-up, zorgt ervoor dat je toegang hebt tot je bestanden als er iets misgaat. Stel je voor dat je computer ineens kapotgaat, welke foto’s, video’s en documenten zou je missen? Welke bestanden heb je nodig voor je administratie? Dit zijn de bestanden waarvan je een back-up moet maken.

Een back-up beschermt je belangrijke bestanden, zelfs als je computer crasht, je telefoon gestolen wordt, of een virus je apparaat blokkeert. Met een volledige back-up kun je snel weer verder zonder teveel poespas.

Het is verstandig om zowel een online als offline back-up te hebben. Een online back-up maak je met een clouddienst zoals Dropbox of Google Drive, terwijl een offline back-up kan via een externe harde schijf. Controleer regelmatig of alle opgeslagen bestanden nog correct en zonder fouten aanwezig zijn. Heb je geen idee hoe dit moet? Wij van De Computerman Twente helpen je natuurlijk graag. Bel ons op van maandag tot en met zaterdag van 8:30 tot 17:30 op 074 203 3055 voor meer informatie.

Waarmee kunnen wij je helpen?

Op dit moment beheren wij de beveiliging van meer dan 250 computers voor onze klanten. Ons beheerpakket omvat anti-virussoftware die wij voor hen beheren. Dit betekent dat je computer in ons systeem komt te staan en we een melding krijgen als er iets misgaat. Krijgen we geen melding, dan weten onze klanten dat ze ons altijd kunnen bellen als er toch iets mis is of als ze ergens over twijfelen. Voor deze mensen creëren wij gemoedsrust. Zelf waakzaam blijven is natuurlijk nog steeds aan de orde.

We bieden veel verschillende computerdiensten. Zo kunnen we de beveiliging van je computer controleren. Geen idee hoe je met je computer beveiligd bent? Dan is zo’n controle zéér zinvol. De kosten voor een dergelijke inspectie bedragen €50, maar deze kosten vervallen als je besluit ons beheerpakket af te nemen. Let op, dit is niet de prijs van een algehele APK beurt. Een algehele APK beurt voor één computer bedraagt €99. Voor zo’n APK beurt brengen we je computer in de best mogelijke toestand en kijken we uiteraard ook je beveiliging na.

Daarnaast kunnen we periodieke back-ups (reservekopieën) voor je maken of je uitleggen hoe je dit zelf kunt doen. Voor een aantal klanten van ons maken wij periodiek back-ups en slaan deze achter slot en grendel (en op een geheime locatie) voor ze op. Gaat de computer met een inbreker mee of vliegt het huis in brand, dan hebben wij een back-up beschikbaar voor deze mensen. Hoe fijn is dat? De kosten hiervoor variëren enorm, neem daarom gewoon even contact met ons op via een van de onderstaande manieren.

Contactinformatie

Heb je vragen over je computerbeveiliging, wil je een afspraak maken of heb je een andere computer gerelateerde vraag of probleem? Neem dan gewoon even contact met ons op.

We staan klaar om je te helpen met al je computerproblemen, dus twijfel geen moment om contact op te nemen. Wij helpen je graag!

Gerelateerde artikelen

Foto met laptop

Hulp nodig met je computer of laptop?

Wij helpen je graag!

Heb jij een vraag?

Neem contact op!