fbpx
Belangrijke veiligheidstip voor ICS Card-houders over ICS scam

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen internetoplichting?

Wat is phishing en hoe werkt het?

Phishing is een vorm van internetoplichting waarbij oplichters zich voordoen als betrouwbare entiteiten, zoals banken, overheidsinstanties en andere bekende organisaties, om persoonlijke gegevens en financiële informatie te verkrijgen. Het doel van phishing is om mensen te misleiden en hen te laten geloven dat ze communiceren met een legitieme instantie, terwijl ze in werkelijkheid hun persoonlijke informatie delen met oplichters.

Twee-factor authenticatie phishing: een veelgebruikte tactiek

Een van de meest voorkomende vormen van phishing is de zogenaamde “twee-factor authenticatie” of “2FA” phishing. Als je een bericht ontvangt waarin wordt gevraagd om de 2FA-functie in te schakelen, is het belangrijk om te weten dat geen enkele legitieme organisatie je zal vragen om je persoonlijke gegevens te delen via e-mail, sms of telefoon. Het bericht bevat vaak een link naar een valse website die eruitziet als de legitieme website van de organisatie, waar je wordt gevraagd om je inloggegevens en andere persoonlijke informatie te delen.

Hoe herken je een phishingbericht?

Het is belangrijk om altijd alert te zijn op verdachte berichten en voorzichtig te zijn met het delen van je persoonlijke gegevens. Als je een bericht ontvangt dat je vraagt om persoonlijke gegevens te delen, is het belangrijk om eerst te controleren of het bericht daadwerkelijk afkomstig is van de betreffende organisatie. Dit kun je doen door rechtstreeks contact op te nemen met de organisatie via het telefoonnummer of e-mailadres dat je mogelijk eerder hebt gebruikt.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen phishing?

Daarnaast zijn er ook een aantal andere maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen phishing. Zo kun je bijvoorbeeld een spamfilter instellen op je e-mailaccount om verdachte berichten te blokkeren en regelmatig je wachtwoorden veranderen. Ook is het verstandig om gebruik te maken van een antivirusprogramma en je software en besturingssystemen regelmatig te updaten. Wij kunnen je hierbij helpen, neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Wees waakzaam en bescherm jezelf tegen internetoplichting

Door waakzaam te zijn en proactieve maatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen phishing en andere vormen van internetoplichting. Wees daarom altijd alert op verdachte berichten en wees voorzichtig met het delen van je persoonlijke gegevens. Als je twijfelt over de echtheid van een bericht, neem dan contact op met de betreffende organisatie en vraag om verificatie.

Meer informatie

Je las dit blog op de website van De Computerman Twente, wij zijn een computer reparatiebedrijf in Hengelo, Overijssel. Als er belangrijk nieuws te melden is, of bijvoorbeeld een situatie zoals bovenstaande, delen wij dat via deze website en/of op onze Social Media kanalen. Voor vragen, opmerkingen of het maken van een afspraak voor computerhulp kun je ons tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op 074 203 3055. Ook kun je het contactformulier onderaan deze pagina invullen, dan nemen wij z.s.m. contact met je op.

Gerelateerde artikelen

Foto met laptop

Hulp nodig met je computer of laptop?

Wij helpen je graag!

Heb jij een vraag?

Neem contact op!