fbpx
Een SSD

De 6 voordelen van een SSD

De laatste jaren worden er steeds meer SSD’s (Solid State Drives) gebruikt als primair opslagapparaat in gebruikte desktops en laptops. Wat ons betreft ook een meer dan logische keuze. Na het lezen van dit artikel snap je waarom.

Wat is een SSD en wat zijn de voordelen?

Een SSD is een opslagschijf voor in je computer. Zonder een opslagschijf functioneert een computer niet. De technologie van een SSD is de nieuwste vorm van data opslaan, dat veel hogere snelheden kan halen in vergelijking met een gewone opslagschijf, ook wel een harde schijf genoemd (HDD). Daarnaast gebruikt een SSD minder energie, is het lichter in gewicht (vooral voor meeneembare laptops erg fijn) en is ook veel stiller dan zijn voorganger. Daarnaast gebruikt het geen draaiende onderdelen, wat de kans op een harde crash enorm verminderd. In dit artikel zullen wij deze eigenschappen verder uitlichten.

1. Snelheid

Wat ons betreft het meest belangrijke voordeel is de enorme snelheid bij het opstarten en in gebruik. Een verouderde computer kunnen wij met het vervangen van de HDD voor een SSD wel 5 tot 10 keer sneller maken. Een computer met een ingebouwde SSD start vaak in enkele seconden op. Met een verouderde HDD duurt het toch al gauw 25 tot 60 seconden.

2. Minder energieverbruik

Een SSD is vele malen energiezuiniger dan een gewone opslagschijf. Een harde schijf in een verouderde desktop computer verbruikt rond de 5 á 9 watt. Het kleinere 2,5 inch formaat, dat je vooral in draagbare computers vindt, gebruikt 3 watt. In een meeneembare laptop kan dit zorgen voor een verlengde accuduur. Niet geheel onbelangrijk, toch?

3. Lichter

Vooral in de oudere desktop computers zitten nog de grote, zware opslagschijven. Vervang deze door een SSD en je desktop computer is een stuk minder zwaar. Een SSD heeft geen extra bescherming nodig en heeft regelmatig alleen een plastic behuizing om de printplaat. Dat scheelt aanzienlijk in gewicht en voor de veiligheid hoeft er geen zware kast omheen gebouwd te worden.

4. Stiller

Omdat er geen draaiende onderdelen in een SSD zitten, zal je normaliter merkbaar minder geluid uit je computer horen komen. De verbazing bij onze klanten is daarom vaak groot als men de computer (na een SSD ingreep) voor het eerst aanzetten. Soms krijgen wij de vraag: “Zit er nog wel wat in?”. Dit uiteraard gevolgd door een knipoog.

5. Geen bewegende onderdelen

De oude/originele opslagschijven bevatten bewegende, zéér gevoelige onderdelen. Je zult dus begrijpen dat wanneer je een oude opslagschijf stoot of laat vallen, de kans groot is dat er enorme problemen ontstaan. Een SSD heeft dit probleem niet. Een SSD bestaat alleen uit printplaat en is dus veel minder gevoelig voor stoten en vallen. Je moet er uiteraard geen glas cola overheen laten vallen terwijl je computer aan staat, maar dat is met veel andere apparatuur ook zo natuurlijk.

6. Een SSD heeft de toekomst!

Al heel wat jaren zijn SSD’s de “must have” in gebruikte en nieuwe desktops en laptops. Wat ons betreft komt dit toch wel omdat zijn voorganger de HDD, de zwakste schakel is gebleken in een computer. 20% van alle harde schijven gaan in de eerste 3 jaren defect. Van de 80% die na deze 3 jaren nog werkt, gaat ieder jaar nog eens 12% stuk. In 5 jaar tijd is ongeveer 50% van de harde schijven die zijn verkocht defect geraakt. De verwachte levensduur van een harde schijf is 3 tot 5 jaar. Vaak zijn het deze opslagschijven die er als eerst mee ophouden. De SSD’s zijn in alle opzichten steviger, stabieler, sneller en dat zorgt simpelweg gewoon voor meer gebruiksgemak. Een SSD heeft de toekomst!

Wil jij ook een snellere computer?

Wij regelen dat voor je. Alle bestanden worden overgezet van je huidige harde schrijf naar de nieuwe SSD. Zo gaat er dus geen enkel bestand verloren, Windows blijft het gewoon doen en al je overige programma’s staan gewoon nog geinstalleerd. Neem geheel gratis en vrijblijvend contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat de eventuele kosten kunnen gaan worden. Je kunt ons bereiken door je gegevens in te vullen op onze contactpagina, een e-mail te sturen naar info@computermantwente.nl of te bellen naar 074 203 3055. Bij ons is het vooronderzoek volledig gratis en vrijblijvend, mits we voor je aan de slag mogen, en wij gaan pas aan de slag als wij een akkoord van jou hebben. Wees welkom, bij De Computerman Twente – Reparaties, installaties & onderhoud in Hengelo, Overijssel.

Een tweedekans computer scoren

In de zomer van 2021 zijn wij ook gestart met onze webshop: Easy Computershop. Een webshop waar je voordelig en snel desktops en laptops kunt aanschaffen. Sommige computerproblemen zijn simpelweg niet meer op te lossen of zijn een reparatie niet waard, gezien de nog verwachte levensduur van het apparaat. Dus wanneer De Computerman Twente niet meer kan helpen, is een refurbished computer van Easy Computershop een goed alternatief, ook voor je portemonnee. Neem snel een kijkje in onze webshop om te bekijken of er iets voor je bij zit. Uiteraard kun je ook (op afspraak) bij ons langskomen in de showroom om de mogelijkheden te bespreken. Van het begin tot het eind regelen wij alles voor jou. Denk hierbij onder andere aan het het installeren van anti-virus software en het overzetten van al je gegevens van de oude naar de refurbished desktop of laptop.

Contactgegevens

Voor vragen en/of opmerkingen kun je De Computerman Twente tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op 074 203 3055. Ook kun je het contactformulier onderaan deze pagina invullen, dan nemen wij z.s.m. contact met je op.

Gerelateerde artikelen

Foto met laptop

Hulp nodig met je computer of laptop?

Wij helpen je graag!

Heb jij een vraag?

Neem contact op!