fbpx
Security

Intimiderende afpersmail rond in Twente

De afgelopen dagen gaat er een zeer intimiderende afpersmail rond, waar vooral in het oosten van Nederland melding van wordt gemaakt. De eis is dat er minstens 500 euro overgemaakt wordt naar een bitcoin-rekening. De criminelen geven aan dat ze beschikken over intieme videobeelden van het slachtoffer en komen daarna met hun eis. In werkelijkheid hebben de criminelen dergelijke beelden helemaal niet.

Aangifte

De afgelopen week hebben veel mensen in het oosten van het Nederland aangifte gedaan van chantage. Wel komen er ook steeds meer meldingen binnen van mensen in andere delen van het land, die hetzelfde mailtje hebben ontvangen. Mogelijk is het mailtje dus naar miljoenen mensen in Nederland gestuurd.

Gehackt

Dit is een citaat uit de mail dat een klant, dat ‘slachtoffer’ is geworden, aan mij heeft doorgestuurd: 

Afzender

De afzender van de afpersmail is uiteraard niet bekend. Wel gaat de afzender in veel gevallen schuil achter een adres van ProtonMail. Dat is van een bedrijf uit Zwitserland dat het mailverkeer extra versleutelt, wat het achterhalen van een identiteit moeilijker maakt.

Wat te doen

Wat te doen als u zo’n mailtje ontvangen heeft? Helemaal niets! Niets aanklikken, niets beantwoorden en vooral geen geld overmaken! Wellicht is het wel verstandig om melding te maken op www.fraudehelpdesk.nl, zodat zij u eventueel verder kunnen helpen als u daar behoefte aan heeft. U mag ook altijd contact met mij opnemen voor advies of dergelijke.

Gerelateerde artikelen

Foto met laptop

Hulp nodig met je computer of laptop?

Wij helpen je graag!

Heb jij een vraag?

Neem contact op!