fbpx
Delete knop toetsenbord

Bloatware

Wanneer u een nieuwe Windows computer koopt, verwacht u dat deze computer schoon geïnstalleerd uit de doos tevoorschijn komt. Niets is minder waar. Wij van De Computerman Twente krijgen regelmatig de vraag waarom wij een schone installatie van Windows 10 aanbevelen. Om u het een en ander te verduidelijken, hebben wij dit artikel geschreven.

Waarheid

De waarheid is dat de meeste Windows computers langzamer starten dan zou moeten. Vaak heeft dit als oorzaak de vooraf, onnodig geïnstalleerde programmatuur. Ook wel bloatware genoemd. De meeste bloatware is niet gevaarlijk, maar het kan uw systeem vertragen en ruimte op uw harde schijf innemen. De fabrikant van uw computer gelooft echt niet dat Norton-antivirus de beste beveiligingsoplossing is, of dat één of ander obscuur game-verzamelprogramma de beste spelletjes voor u in petto heeft. In plaats daarvan laden fabrikanten hun computers vol met “shovelware”. Deze term gebruiken wij (naast bloatware) in de ICT om het feit dat fabrikanten vaak een “bak met programmatuur” op uw computer deponeren, zonder dat er al te veel naar gekeken is wat dat allemaal precies is en doet.

Voorbeelden

De meest voorkomende problemen zijn de talloze, onnodige werkbalken in internetbrowsers. Of de oneindige pop-up berichten van beveiligingssoftware die proberen u een onnodige aankoop te laten doen. Deze berichten kunnen bijzonder griezelig overkomen en gebruikers waarschuwen dat ze risico lopen als ze hun portemonnee niet trekken en (extra) geld betalen. Daar waar dit vaak helemaal niet nodig is.

Voorbeeld van een verzameling bloatware

Geld

De enige reden waarom fabrikanten dit doen is: geld. Fabrikanten worden betaald om software van derden op hun computers mee te leveren richting u, de consument. Hoe meer van die software er op staat, hoe meer ’t oplevert voor deze fabrikanten. Daarnaast levert het de distributeurs van deze bloatware aanzienlijke bedragen op wanneer u besluit van bijvoorbeeld een gratis anti-virus pakket over te gaan op een duur betaalde versie.

Hoe te verwijderen?

U kunt bloatware van uw apparaat verwijderen. Maar niet alle software kan altijd worden verwijderd. De eerste en eenvoudigste stap om te nemen is door uw apparaat te gaan en handmatig software te verwijderen die u niet gebruikt. LET OP: soms denkt u dat u sommige programma’s niet gebruikt, maar heeft het tóch een bepaalde functie op hoe uw computer gebruikt. Wij van De Computerman Twente willen u hier met alle plezier mee helpen of adviseren.

Schone installatie

Het mooiste is natuurlijk na aankoop van een computer, deze direct door ons schoon te laten installeren. Wij zorgen er dan voor dat uw computer gelijk vanaf het begin is zoals ie hoort te zijn. Of zoals u verwacht dat ie is wanneer ie in uw handen terecht komt. Wij kunnen u na de schone installatie ook helpen uw computer net zo in te richten als dat u dat het liefst heeft. Bijvoorbeeld door het aanschaffen en installeren van een Microsoft Office pakket (Word, Outlook, Excel, Powerpoint et cetera).

Contact met ons

Voor (computer gerelateerde) vragen en/of opmerkingen, of voor het maken van een afspraak, kunt u De Computerman Twente tijdens kantoortijden bereiken op 06 42 93 69 77 (Whatsapp mogelijk). U kunt ook te alle tijden ons contactformulier invullen, dan nemen wij z.s.m. contact met u op.

Gerelateerde artikelen

Foto met laptop

Hulp nodig met je computer of laptop?

Wij helpen je graag!

Heb jij een vraag?

Neem contact op!