Phishing is een vorm van internetfraude. U ontvangt een vals bericht (bijvoorbeeld een e-mail of tekstbericht) welke een link naar een externe website bevat. Deze link is uiteraard geen legitieme link, maar stuurt u naar een website in handen van criminelen.

Herkenning

Heel vaak zijn de zogenoemde phishing berichten bijna niet van echt te onderscheiden. Toch zijn er wel degelijk kenmerken te vinden. Denk aan slordig taalgebruik, rare links en gevaarlijke bijlagen.

Gevolgen

Een gevolg van een phishing-actie kan bijvoorbeeld zijn dat je geld mist of een verzoek tot het betalen van losgeld krijgt. Wat in de zakelijke wereld wel eens voor komt, is dat phishing het begin is van een grote onlineaanval op de organisatie waarbij bijvoorbeeld op grote schaal gegevens worden buitgemaakt.

Bewustwording

De grootste phishing cyberdiefstallen beginnen regelmatig gewoon met één bericht. Zo’n bericht omzeilt alle beveiligingen, tot het in de handen van de ontvanger terecht komt. Mijn advies nummer 1 is dus, ga zéér bewust met alle soorten berichten om dat bij u binnen komt. Zowel via de e-mail als via uw telefoon. Overal loert gevaar, maar als u logisch nadenkt komt u al een heel eind. Voorbeeld: uw bank zal u nooit een sms sturen met de mededeling dat uw bankpas verlopen is, of binnenkort verlopen zal. Ga hier dus ook niet op in. En als u twijfelt, belt u even met de instantie waar u zogenaamd het bericht van ontvangen hebt.

Contact met De Computerman Twente

Mocht u iets niet vertrouwen, kunt u altijd contact opnemen met De Computerman Twente. Ik kan u dan adviseren wat te doen, of uw apparaat nakijken op onrechtmatigheden. Voor alle overige vragen kunt u natuurlijk ook (geheel vrijblijvend) contact opnemen!