Phishing, internetfraude, spookfacturen iedereen krijgt er anno 2019 wel mee te maken. Onlangs ontving ik zelf ook een spookfactuur. En wel eentje van bizar hoge kwaliteit. Dat wil zeggen: bijna geen spelfouten, een duidelijke opbouw, een bestaand (buitenlands) rekening nummer en ga zo maar door.

Waakzaamheid

Tegenwoordig is het opletten geblazen met het ontvangen van e-mail. Klik nooit op externe links in e-mails waarvan u niet weet of ze 100% veilig zijn. Om u een voorbeeld te geven van hoe zo’n spookfactuur eruit ziet, kunt u deze hier bekijken.

Waar op letten?

Voordat u een factuur gaat voldoen, is het raadzaam om na te denken over of het wel echt nodig is deze te betalen. Heeft u wel die dienst afgenomen? Heeft u wel daadwerkelijk dat product gekocht? Zoals u in het voorbeeld van de vorige alinea kunt zien, gaat het in mijn geval om het bedrijf “Web Registraties Nederland”. Alleen bij het lezen van die naam al, gingen bij mij alle alarmbellen rinkelen. Ik ken het bedrijf niet, heb er dus ook niks gekocht en al helemaal geen dienst afgenomen. Voor de rest vond ik het bedrag veel te hoog (normaal zijn deze registraties enkele euro’s per jaar), bestaan het telefoonnummer en het adres niet en staat de factuur niet op naam. 100% een spookfactuur dus! Twijfelt u nou ook ergens aan op dit gebied? Schroom dan niet om De Computerman Twente eens te vragen! Dat kan onder andere via het contactformulier.