Er zit wederom een grote ransomware aanval aan te komen. Experts zeggen dat de nieuwe wereldwijde ransomware-aanval groter gaat worden dan WannaCry, de vorige aanval.

Wat is ransomware?

Ransomware is een virus welke je computer, tablet en/of smartphone gijzelt, bestanden versleutelt en na betaling van losgeld weer zal vrijgeven. Tenminste, dat beweert het maar in de praktijk ligt dat anders. De cybercriminelen zijn namelijk alleen op je geld uit, het doel is dat mensen het losgeld voor ransomware betalen. Of je daarna weer toegang hebt tot je computer of versleutelde bestanden is voor hen niet van belang. Ook zal de computer na betaling vaak geïnfecteerd blijven.

Tips:

Tip 1: Controleer uw beveiliging

– Klik op de knop “Start”.
– Klik op “Configuratiescherm”.
– Klik op “Systeem en beveiliging” (ziet u dit niet staan, klik dan rechtsboven naast ‘Weergaven op’ op het blauwe pijltje en vervolgens op ‘Categorie’).
– Klik op “Beveiliging en onderhoud”.
– Er opent een venster met in het blauw de kopjes ‘Beveiliging’ en ‘Onderhoud’. Klik hierin op “Beveiliging” om de veiligheidsinstellingen te openen.

Windows 10, beveiliging controleren

Wanneer u op ‘Beveiliging’ hebt geklikt en dit onderdeel uitgeklapt in beeld is, ziet u of er een firewall is ingeschakeld en of u een antivirusprogramma hebt geïnstalleerd. Controleer of de Netwerkfirewall op ‘Ingeschakeld’ staat en de internetbeveiligingsinstellingen op ‘OK’. Hebt u eerder geen wijzigingen aangebracht, dan is dit standaard het geval.

Tip 2: Pas op voor advertenties

Door het bezoeken van pagina’s die gratis muziekbestanden, gratis programma’s, gratis producten etcetera bevatten, komt vaak ongewenste software op uw computer te staan. Daarnaast wordt het aanklikken van een pop-up of andere soorten van schadelijke reclame en advertenties afgeraden.

Tip 3: Wees op uw hoede

Wees op uw hoede voor oplichting in de vorm van antispyware. Op internet worden talloze antispywareprogramma’s aangeboden die spyware niet of nauwelijks voorkomen. Sommige leiden zelfs alleen maar tot meer problemen. Verspreiders van deze programma’s bieden vaak een gratis scan aan waarbij ze bijna altijd honderden spyware-programma’s op uw computer ontdekken. Daarna vragen ze u meteen om hun nepproduct te kopen.

Tip 4: Wees selectief bij het downloaden van programma’s naar uw pc

Ga na of u een programma echt nodig hebt, voordat u het downloadt. En als u nog nooit van de softwareleverancier hebt gehoord, lees dan hun website voor meer informatie over de mensen achter de technologie en over de technologie zelf. Als u het dan niet vertrouwt, doe het niet! Er zijn vaak nog talloze andere opties.

Tip 5: Maak back-ups

Zorg altijd dat u uw belangrijke gegevens veilig en tijdig opslaat. Het liefst op een externe harde schijf en laat deze niet aangesloten op uw computer.