Naast het repareren, installeren en onderhouden van computers in de regio Twente, informeren wij onze volgers en klanten ook regelmatig via Social Media over andere actuele bedreigingen. Zo ook in dit artikel, waarin we schrijven over phishing dat per post rondgaat. Het televisieprogramma Opgelicht berichtte er ook al over. Op deze manier hopen wij zoveel mogelijk mensen te kunnen waarschuwen!

Werkwijze van de afzender

Wij hebben begrepen dat er mensen zijn die een fysieke brief hebben ontvangen van zijn of haar bank. Dit hoeft niet eens altijd de bank te zijn waar diegene zaken mee doet. Voorbeeld: u heeft een rekening lopen bij de Rabobank, maar ontvangt post van de ING. U zult begrijpen dat dan normaliter alle alarmbellen horen te gaan rinkelen. In die brief vragen ze u een groot aantal gegevens naar hen op te sturen. Hen is in dit geval de crimineel of criminelen die uit zijn op uw gegevens.

Doel van de afzender

Het doel van deze afzender is het vergaren van uw privacygevoelige informatie. Dat wil zeggen dat ze onder andere hengelen naar de pincode en inloggegevens van uw bank. Phishen dus. Wij hebben onderstaande opsomming van in te vullen gegevens van de website “Opgelicht” overgenomen:

  • Voorletters
  • Achternaam
  • Geboortedatum
  • Telefoonnummer
  • Huidige gebruikersnaam ‘Mijn ING’
  • Huidig wachtwoord ‘Mijn ING’ (met de optie om het wachtwoord te behouden)
  • Nieuw wachtwoord (optioneel)
  • Huidige pincode (met de optie om de pincode te behouden)
  • Nieuwe pincode (optioneel)

Het is natuurlijk overduidelijk dat er geen bank ter wereld is die u zal vragen om uw pinpas, uw wachtwoord én/of uw pincode op te sturen.

Ons advies

Wij hebben slechts een waarschuwende en informerende rol in deze en ons advies is daarom; wanneer u een e-mail, app, sms, brief, telefoongesprek of wat dan ook niet 100% vertrouwt, ga er niet op in en ga eerst zelf na of het legitiem is. U kunt dan het beste zelf contact opnemen met het bedrijf of de instantie waar het om gaat. Persoonlijk contact is natuurlijk het allerbeste, maar dat is bij bedrijven en instellingen niet altijd mogelijk. Gebruik uw gezond verstand, dan komt u al een heel eind.

Contact met ons

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u het bedrijf De Computerman Twente tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op 06 42 93 69 77 (Whatsapp in het weekend ook regelmatig mogelijk). Ook kunt u het contactformulier op onze website invullen, dan nemen wij z.s.m. contact met u op.

Team De Computerman Twente

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn u dankbaar.