Een mailtje ontvangen van een bekende die schrijft dringend geld nodig te hebben omdat hij in het buitenland is beroofd? Let goed op! De e-mail is vrijwel zeker het werk van oplichters. Momenteel doen er veel meldingen de ronde over dit soort ‘noodkreten’.

Ook de Fraudehelpdesk waarschuwt voor de zogeheten ‘vriend-in-noodverzoeken’. Er zijn verschillende varianten in omloop. Het onderwerp kan variëren, maar de strekking van de e-mail is steeds hetzelfde: de afzender is op reis in de problemen gekomen en heeft dringend geld nodig.

Gehackt account

Vaak worden deze e-mails verstuurd vanaf een gehackt account. Oplichters hebben bijvoorbeeld via phishing toegang verkregen tot een e-mailaccount en sturen berichten naar iedereen in de contactenlijst. Verander direct je wachtwoord als dit soort mailtjes vanaf jouw e-mail worden verstuurd!

Goed te herkennen

De kwaliteit van de e-mails verschilt. Sommige zitten vol taalfouten terwijl andere goed verzorgd zijn. Toch zijn ze vrijwel altijd goed als vals te ontmaskeren. De afzender gebruikt bijvoorbeeld geen of een algemene aanhef. Of je wordt in de mail aangesproken met ‘u’, terwijl het bericht zogenaamd van een goede bekende komt. Check voordat je geld overmaakt altijd of het bericht klopt. Neem bijvoorbeeld via de telefoon contact op. Of stel een persoonlijke vraag, waarop alleen de afzender het antwoord kan weten.

Bron: www.opgelicht.nl