De laatste tijd krijg ik steeds meer meldingen van ongeruste mensen over een zogenaamd “virus” dat rond gaat op Facebook Messenger. Dit is niet nieuw en het gaat hier niet om een virus of een Trojan, maar om een poging om Facebookaccounts te hacken. Een phishing-poging dus. Onbekenden willen via deze methode dus een Facebookaccount bemachtigen. Het “virus” betreft een video dat er op lijkt alsof het een video over jezelf betreft, maar wanneer je hier op klikt de kans groot is dat het virus wordt doorgestuurd. Of, in sommige gevallen zelfs kwaadaardige software binnenhaalt.

Inhoudelijk

Je krijgt een bericht via Facebook Messenger, van een vriend uit je vriendenlijst. In het bericht staat een link naar een video. Het Youtube-logo is hier zo geplaatst, zodat het lijkt alsof het daadwerkelijk om een op Youtube-video gaat. Maar dat is niet zo, want het is slechts een afbeelding.

Wat kun je doen als je er op hebt geklikt?

  1. Verander per direct het wachtwoord van je Facebook-account. Hoe dat moet? Lees het hier.
  2. Je doet er verstandig aan een bericht op Facebook te plaatsen, waarin je aangeeft dat het doorgestuurde bericht niet van jou afkomstig is. Laat dit bericht ook door je directe vrienden en kennissen delen, zodat veel mensen hier van op de hoogte komen.
  3. Verwijder alle verdachte actieve browser-extensies. Hoe je dat doet? Voor Google Chrome: klik. Voor Internet Explorer: klik. Voor Mozilla Firefox: klik. Voor Safari: klik.
  4. Facebook heeft een speciale pagina aangemaakt, waar je heen kunt gaan als je je zorgen maakt over je Facebook-veiligheid: klik.
  5. Laat je virusscanner (bijvoorbeeld Windows Defender) een volledige scan van je computer uitvoeren.
  6. Mocht je het helemaal niet meer vertrouwen, neem dan even contact met mij op via mijn contactformulier!

Op de hoogte blijven?

Als er in mijn ogen iets belangrijks speelt op ICT-gebied, zal ik dit altijd proberen zo snel mogelijk te melden op mijn Facebook-pagina. Vergeet daarom dus niet mijn Facebook-pagina te LIKEN en te VOLGEN!