Onlangs werden wij gebeld door een man die iets vervelends was overkomen. Het telefoongesprek met meneer begon met “mag ik even van uw tijd om het een en ander uit te leggen” en vaak is dat voor ons al aanleiding om het werk neer te leggen en goed de tijd te nemen voor wat er komen gaat. Zo gezegd zo gedaan.

Provider

Meneer vertelde onlangs problemen te hebben ervaren met zijn e-mail en daarover contact gezocht te hebben met zijn provider. Bij zijn provider werd niet goed geluisterd en werd gezegd dat meneer maar contact op moest nemen met Outlook. Dat is in onze ogen sowieso al een heel raar advies, want Outlook is een op zichzelf staand e-mailprogramma dat valt onder het Office pakket van uitgever Microsoft. Dus als de man van de provider had gezegd: “Neemt u even contact op met Microsoft” dan was het al stukken logischer geweest. Met dit advies in zijn achterhoofd is meneer gaan Googelen op “Contact met Outlook” waarna hij op de site https://outlook.klantenservicehelpdesknederland.nl terecht is gekomen. LET OP: DEZE SITE IS NIET LEGITIEM!!! Wij ICT’ers zien direct dat dit niet een legitieme website is, ondanks dat er gebruikt gemaakt wordt van https, waar de S staat voor secure. Iedereen kan zo’n S aanvragen voor zijn of haar website.

Engelstalig

Meneer heeft via deze website contact gekregen met een Engels sprekend persoon. Deze persoon heeft meneer uiteindelijk zo ver gekregen dat er volledige toegang tot zijn computer werd verschaft. Vervolgens is deze oplichter 42 (!) minuten bezig geweest met van alles en nog wat. Waaronder ook het overboeken van geld. De oplichter gaf aan dat er geld overgeboekt moest worden voor het oplossen van zijn problemen. Toen dat steeds meer en vaker gebeurde heeft meneer gelukkig zelf de verbinding verbroken. Helaas was toen het kwaad al grotendeels geschied…. Meneer is hiermee honderden euro’s kwijtgeraakt.

Politie

Uiteraard heeft meneer aangifte gedaan bij de politie. Echter is het nog maar de vraag wat dit gaat opleveren. Deze cybercriminelen opereren op een groot aantal websites en dus is het verhaal van deze meneer (helaas) niet iets bijzonders. En al helemaal niet voor ons bij De Computerman Twente, waar wij met enige regelmaat dit soort zaken de revue zien passeren.

Wat wij kunnen doen

Het enige wat wij hebben kunnen doen is meneer uitnodigen voor een kop koffie bij ons op kantoor om zijn verhaal te doen, vervolgens de computer te voorzien van een schoon besturingssysteem en het daarna weer volledig opbouwen naar zijn wensen. Waaronder het installeren van extra beveiliging. Én wij kunnen mensen waarschuwen door berichten zoals deze te publiceren. Een gewaarschuwd mens telt nog altijd voor twee!

Contact

Voor vragen, tips, opmerkingen en/of het maken van een afspraak voor hulp bij uw computer, kunt u De Computerman Twente tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op 06 42 93 69 77. WhatsApp in het weekend soms mogelijk. Ook kunt u het contactformulier op onze website invullen, dan nemen wij z.s.m. contact met u op.