NEDERLAND – Onlangs vertelde een klant ons dat ze op het internet iets had gelezen over zogenaamde brievenbus oplichting. Na zelf enig onderzoek gedaan te hebben, kwamen we inderdaad tot de conclusie dat er een nieuwe manier van oplichting aan de horizon verschijnt. In dit blog lees je waar je op moet letten bij het ontvangen van een dergelijk pakket op de deurmat en een aantal andere tips.

Niet van Microsoft afkomstig

Uitgever Microsoft heeft aan Sky News bevestigd dat criminelen onder hun naam valse pakketten in brievenbussen bedrijven en particulieren deponeren. Slachtoffers worden willekeurig gekozen. Zo’n pakket lijkt op het eerste oog legitiem en heeft veel weg van een officieel Microsoft product. Je zou in eerste instantie kunnen denken dat het pakket verkeerd bezorgd is. Het pakket bevat naast een licentiesleutel, ook een gegraveerde USB stick met het logo van Microsoft. Wanneer je deze USB stick in je computer stopt, verschijnt er direct een waarschuwingsscherm dat er een virus gevonden is. Om hulp te krijgen én het probleem op te lossen, moet je een zogenaamd “gratis nummer” bellen om je computer weer werkend te krijgen. Nadat het nummer is gebeld, installeert de zogenaamde “helpdesk” een programma om de computer op afstand over te nemen. Na dat moment zullen hackers proberen geld afhandig te maken. Een erg trieste, doordachte en slinkse manier om mensen op te lichten.

Office Professional Plus pakket

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk volledig logisch dat wanneer je niets besteld hebt, er ook niets “zomaar” op je deurmat valt. En al helemaal geen dure zogenaamde Microsoft Office licentiesleutels. Het beste advies is dan ook om het “Stop, denk na en beslis” model te volgen. Verwacht je dit pakket? Is dit een product dat Microsoft aanbiedt? Vertrouw je het niet en zoek je naar meer externe informatie? Ga dan gewoon naar zoekmachine Google en vul het telefoonnummer (of andere informatie) in wat je ziet, in plaats van blindelings te vertrouwen op iets wat je van een vreemde hebt ontvangen. Zorg sowieso ook altijd voor een compleet geüpdate computer, voordat je iets aansluit wat niet van jou is. Zorg te allen tijde ook voor de juiste online beveiliging op je computer. Zie het als een extra slot op je online computerdeur. Vertrouw je iets niet 100%, gooi het dan gewoon weg of vraag mensen met verstand van zaken naar hun mening. Zelf logisch nadenken is vaak al voldoende.

Meer informatie

De Computerman Twente is een computer reparatiebedrijf in Hengelo, Overijssel. Als er belangrijk nieuws te melden is, of bijvoorbeeld een situatie zoals bovenstaande, delen wij dat via deze website en/of op onze Social Media kanalen. Voor vragen, opmerkingen of het maken van een afspraak voor computerhulp kun je ons tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op 074 203 3055. Ook kun je het contactformulier onderaan deze pagina invullen, dan nemen wij z.s.m. contact met je op.