Terwijl jij jezelf actief aan het beschermen bent tegen het coronavirus, proberen hackers andere virussen op jouw laptop te plaatsen šŸ‘¾.

De cijfers van het CBS geven weer dat in 2019 bijna 60% van de Nederlandse bevolking zich zorgen maakte over hun veiligheid op het internet. Bijna 40% heeft daadwerkelijk problemen ervaren. De grootste hinder werd ervaren door phishing, pharming of privacyschendingen. Sinds de start van de coronacrisis is het aantal actieve hackers aanzienlijk gegroeid.

Belangrijk is om te onthouden dat hackers vaak te werk gaan om financiƫle winst te maken. Vaak hacken zij in bulk en gaan niet persoonlijk te werk. Dus geen reden om na het lezen van dit artikel direct in paniek te raken, maar wees altijd alert!

Toegang webcam/microfoon šŸ’»

Hoeveel applicaties heb je momenteel geĆÆnstalleerd die jij toegang verleent tot je camera en je microfoon? Dit is een vraag waarop veel mensen niet direct een antwoord kunnen geven, omdat zij vaak geen idee hebben aan welke apps of software ze deze toegang verlenen. Voor hackers die dagelijks op zoek zijn naar softwarekwetsbaarheden, is elke applicatie die jij hebt gedownload op jouw laptop een extra ingang om achter jouw gegevens te komen. Het aantal applicaties dat je geĆÆnstalleerd hebt, wordt ook wel het ā€œattack surfaceā€ genoemd.

Het is aannemelijk om te zeggen dat de meerderheid weleens via Skype, Zoom of andere software waarmee je kunt videobellen online contact heeft gehad met anderen. Wil je Ć©Ć©n van deze applicaties gebruiken? Dan geef je na installatie vrijwel direct toegang tot je camera en je microfoon. In plaats van de software te downloaden op je computer of laptop, kun je tegenwoordig ook vaak deelnemen aan een gesprek via de webbrowser (Voor meer informatie over hoe te videobellen kun je hier lezen hoe dit in zijn werk gaat).

Wanneer je een videogesprek voert via de webbrowser, geef je je laptop tijdelijk toegang tot het gebruik maken van je camera en microfoon. Deze toegang wordt verbroken wanneer je de verbinding verbreekt en het tabblad afsluit. Wanneer je software op je laptop hebt geĆÆnstalleerd, verbreek je de toegang niet na het beĆ«indigen van een gesprek. Dit betekent helaas niet dat videobellen via de webbrowser altijd veiliger is, maar hoe minder applicaties je geĆÆnstalleerd hebt op je laptop, hoe minder toegang je ā€˜altijdā€™ verleent tot je camera en microfoon. Daarmee verminder je de kans dat hackers je kunnen bespioneren of afluisteren en maak je je laptop een stukje veiliger.

Wat is een Trojan virus?

Een Trojan is software dat eruit ziet als legitieme software, maar dit niet is. Er wordt dus ā€˜nepā€™ software online aangeboden. Wanneer je bijvoorbeeld software om te videobellen op je laptop wil zetten zoals Skype, Zoom, etc. Let erop dat je het via de officiĆ«le website download. Haal je het ergens anders vandaan? Dan is de kans aanwezig dat de software een Trojan virus bevat.

Waar herken je een Trojan virus aan?

Wanneer je het Trojan virus op je laptop hebt, geef je hiermee hackers toegang tot al je gegevens. Zij kunnen al je bestanden bekijken, aanpassen, kopiĆ«ren en of verwijderen (zelfs je fotoā€™s!). Ook kunnen zij op afstand jouw computer besturen. Dit houdt in dat zij e-mails kunnen versturen, meer schadelijke programmaā€™s kunnen installeren, je persoonlijke gegevens kunnen achterhalen en versturen naar derden.

  • Trage computer
  • Vreemde/onbekende pop-ups, add-ons, plugins, pictogrammen of bestanden
  • Omgeleid worden naar onbekende websites
  • Software reageert vreemd
  • Uitgeschakelde antivirussoftware
  • Onvoldoende geheugen
  • Het ontvangen van ā€˜veelā€™ spam

Een fysieke oplossing wat voorkomt dat hackers kunnen meegluren is de webcam afplakken met een stukje tape. Zelfs het Openbaar Ministerie raad dit aan! Mocht een hacker toch zijn binnengedrongen en heeft hij toegang tot jouw camera? Dan weet je in ieder geval zeker dat de hacker jou niet kan zien, maar tegen een stukje tape aankijkt.

Schermopnames op afstand

Wanneer hackers eenmaal toegang hebben tot de software en camera van jouw laptop, kunnen zij ook schermopnames maken op afstand. Deze opnames kunnen zij gebruiken als chantagemateriaal of zonder toestemming verspreiden over het internet. Wanneer je gechanteerd wordt kan het voorkomen dat de hacker om geld vraagt. Hij stuurt bijvoorbeeld een Tikkie. Vaak zijn deze Tikkie links een vorm van phishing. De intentie van de hacker is om via deze link ook achter jouw bankgegevens te komen. Heeft de hacker toegang tot al jouw gegevens en jouw bankrekening, dan is het foute boel. Neem zo snel mogelijk contact op met de bank, de politie en jouw computerexpert om de vervolgstappen voor jezelf in beeld te krijgen.

Er worden weinig meldingen gemaakt van hackers die toegang hebben tot je camera en schermopnames maken. Dit gebeurt namelijk vaak zonder dat je er weet van hebt. Wanneer je iets niet weet, kan je het ook niet melden. Merkwaardig is dat hackers vaak aan het werk gaan om financiƫle winst te maken, hierom is het verspreiden van malware in bulk aantrekkelijker voor hackers dan persoonlijke aanvallen.

Wat betreft je microfoon, deze kun je helaas niet gemakkelijk afplakken. De microfoon is ontworpen om te blijven werken, zelfs bij belemmering. Dit houdt in dat als je je vinger op de microfoon legt, je slechter te verstaan bent, maar vaak nog steeds duidelijk genoeg te verstaan voor een hacker. Voor het tegengaan van het afluisteren via de microfoon kun je niet meer doen dan vertrouwen op de software.

Soms zijn hackers dichterbij dan je denkt

Wanneer je veel onderweg bent en werkt op je laptop, zorg er dan voor dat je af en toe om je heen kijkt. Gluurt er iemand mee wanneer je je wachtwoord intypt? Of is je adres groot in beeld? Het werken in een openbare ruimte brengt risicoā€™s met zich mee, wees je hier bewust van.

Werk je momenteel thuis?

Realiseer je dat je thuiscomputer waarschijnlijk minder goed beveiligd is dan de computers op het werk. Het kan zijn dat je sommige applicaties nodig hebt voor je werk of school en deze hierom niet kan vermijden. Ook kan het voorkomen dat je bepaalde apps niet kan verwijderen, omdat deze vooraf op je apparaat zijn geĆÆnstalleerd. Beoordeel voor jezelf de situatie een neem vervolgens stappen om het zo veilig mogelijk te maken. Elke extra applicatie die je niet hebt geĆÆnstalleerd, is weer een kans minder voor hackers om je computer binnen te komen en je af te luisteren. Heb je de applicaties tĆ³ch nodig, overweeg om je computer extra te beveiligen (Windows Defender is niet genoeg!).

Sluit je laptop af wanneer je hem niet gebruikt

Heb je je computer op ā€˜slaapstandā€™? Dan kunnen hackers jouw webcam nog steeds activeren op afstand. Let erop dat je je computer altijd afsluit, vanaf dat moment kunnen hackers jouw computer niet binnendringen.

Systeembeveiliging

Wanneer je gebruik maakt van het internet kun je er helaas niet aan ontkomen, dat ook jij een potentieel doelwit bent voor hackers. Systeembeveiliging kan je goed helpen om je persoonlijke gegevens veilig te stellen en te houden.

Is jouw computer goed beveiligd? Wij van De Computerman Twente bieden beheerpakketten aan die ervoor zorgen dat je jouw computer op de meest veilige manier kunt blijven gebruiken. Voor meer informatie kun je de beheerpakketten hier bekijken.

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen kun je De Computerman Twente tijdens kantoortijden telefonisch bereiken op  šŸ“ž 06 42 93 69 77 (Whatsapp in het weekend regelmatig mogelijk). Ook kun je het contactformulier op onze website invullen, dan nemen wij z.s.m. contact op.

Team De Computerman Twente

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.