Bij sommige mensen komt het regelmatig voor dat hun wifi uitvalt en/of onbetrouwbaar is. Dat is heel vervelend, en in veel gevallen onnodig. Je kunt namelijk vaak je wifi-signaal verbeteren zodat hij minder vaak of helemaal niet meer wegvalt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig thuis een wifi-netwerk. Er zijn een heleboel simpele dingen die je kunt doen om een zo stabiel mogelijke verbinding te krijgen. 

1. Radio-interferentie

De radiosignalen van allerlei consumentenelektronica kunnen voor interferentie zorgen. Dat betekent dat de signalen van die apparaten storing veroorzaken in het wifi-signaal. Het kan hierbij gaan om draadloze telefoons, bluetooth-apparaten, magnetrons of zelfs de afstandsbediening van je garagedeur. Als je hier last van ondervindt, kun je je netwerkapparatuur verplaatsen of de radio-instellingen van je wifi-netwerk wijzigen in de instellingen van je router, zodat je wifi niet langer dezelfde frequentie gebruikt als je andere apparatuur.

2. Problemen door afstand

Apparaten die zich te ver van je router bevinden, kunnen zelfs zonder interferentie connectie problemen ondervinden. Het is niet altijd mogelijk of praktisch om je apparatuur dichter in de buurt van je router te plaatsen, maar probeer hier toch in te schikken.

3. Verbinding met het onjuiste netwerk

Het kan zijn dat je ongemerkt probeert verbinding te maken met het verkeerde netwerk. Dit kan gebeuren als twee verschillende onbeveiligde wifi-netwerken bij elkaar in de buurt gebruik maken van dezelfde naam (SSID). Dit kan voor interferentie en problemen met het bereik zorgen. Het is daarom van belang dat je je netwerk beveiligt, zodat je apparatuur niet per ongeluk verbinding met het verkeerde netwerk maakt.

4. Updates benodigd

Elke computer die verbinding maakt met een wifi-netwerk maakt gebruik van een stuurprogramma dat de functies van de wifi-hardware regelt. Netwerkrouters hebben firmware, wat iets vergelijkbaars doet. Als de stuurprogramma’s en firmware niet helemaal up-to-date zijn, kan dit voor problemen met je wifi zorgen. Je kunt software- en firmware updates meestal gratis updaten via de website van de fabrikant. Let wel goed op dat je de juiste bestanden downloadt die voor jouw specifieke model zijn.

5. Problemen met de compatibiliteit

Compatibiliteitsproblemen kunnen er ook toe leiden dat je wifi-verbinding uitvalt. Het kan hier onder andere gaan om problemen met software-patches en diensten van je besturingssysteem en andere software die de netwerkmogelijkheden van het besturingssysteem regelen. Als je na het updaten van je besturingssysteem of het installeren van gerelateerde software problemen met je wifi hebt, probeer de updates of software dan te verwijderen om te zien of het probleem daarmee is opgelost.

6. Oververhitting of overbelasting

Als je netwerk overbelast raakt, kun je met uitval te maken krijgen. Denk hierbij aan zwaar gebruik zoals bijvoorbeeld online gaming en het kopiëren van grote bestanden. Als er teveel data door je router verwerkt moet worden, kan deze tijdelijk uitvallen. En als je router te heet wordt, kan deze ook uitvallen totdat hij voldoende is afgekoeld. Daarom is het van belang om je router op een goed verluchte plek neer te zetten.

Hulp nodig? Neem contact met mij op!

Mocht u na het lezen van dit artikel hulp nodig hebben met het verbeteren van uw wifi-signaal, neem dan contact met mij op via www.computermantwente.nl/contact en ik kom z.s.m. bij u langs!